Hehe ale Cie temat wciągnął
Generalnie to ja stosuje klipsy do torebek śniadaniowych ale ten drucik do chleba też powinien mieć atest.
Uwierz nacodzień projektuje maszyny m.in. do pakowania spożywki. Przynajmniej renomowani producenci używają opakowań z atestem. To nie chodzi tylko o bezpośredni kontakt.
Jest kilka poziomów kontakt z żywnością: bezpośredni np. opakowania zamknięte, opakowania otwarte typu metalowe pojemniki na mięso w marketach, pośredni np. podajnik to transportu żywności w opakowaniach itd. itp. i na każdym etapie wszystko musi mieć atest
Przynajmniej od nas tego wymagają
Chyba że kupujemy chleb w małej piekarni u Zdziśka a ten kupuje klipsy na tony od chińczyków za pare groszy za tonę. Wtedy owszem to może być normalny drucik. Zresztą od chińczyków to nawet barwinki spozywcze przychodzą toksyczne
Generalnie w Polsce produkty do pakowania żywności takie jak torebki strunowe, klipsy do torebek jednorazowych, zakrętki słoików, uchwyty do korków od butelek jeżeli mają elementy metalowe to muszą być ze stali trudno rdzewiejącej potocznie z nierdzewki.
Uff...
Proponuje remis.
Ja uznam że ten drucik jest z nierdzewki i za dwa miesiące Ci powiem czy mi zardzewiał w akwarium oki?