[
Moderator: Grupa DFA
Szymijohn napisał(a):A ja tak z innej beczki.
Kiedy była podmiana? (Dzień tygodnia) w weekendy jest najgorsza woda dla rybek bo uzdatnialnie zapier... na 150% możliwości czytaj uzdatniają ile mogą bo połowa domostw przypomina sobie nagle, że pranie, kompanie itp.
Najlepszym dniem jest wtorek, środa.
Jak robiłeś w weekend to pewnie dodali jakiegoś świnstwa rzeby woda spełniała normy.
Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
piotr3939 napisał(a):Nie dawaj wegla - bo kuzwa zaglodzisz rosliny ! - nie tedy droga - posluchaj - czy rosna ci rosliny ? Czy rybom nic nie jest ? Bo jak nie jest to przeczekaj to !!! Po co i gdzie sie spieszysz ? Masz kiepskie ,, flaki w filtrze ,, - trzeba bylo od razu wywalic i zapodac keramzytu na full - i tak jak korzon powiedzial = na gore gabke wcisnac i wloknine
miroon napisał(a):Słyszałem że w Nowogrodźcu woda nie jest najlepszej jakości , przez ten Surmin.
Być może dlatego o tym piszesz.
Pochodzę z Bolesławca jak widać w profilu.
piotr3939 napisał(a): Dodam - ze ja wale wode prosto z kranu - zadna woda odstana !!! To jakies bzdury sa i nie ma czasu na pierdoly z odstawaniem wody - chloru nie ma - wiec srubu-dubu do baniaka
tropical napisał(a):A nie obawiacie się o szok termiczny przy laniu wody bezpośrednio z kranu?
asia40 napisał(a):piotr3939 napisał(a): Dodam - ze ja wale wode prosto z kranu - zadna woda odstana !!! To jakies bzdury sa i nie ma czasu na pierdoly z odstawaniem wody - chloru nie ma - wiec srubu-dubu do baniaka
I tu pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą. Zależy kto nie chloru. W Obornikach Śląskich gdzie mieszka autor postu i ja również woda jest masakrycznie chlorowana. Chlor jest wyczuwalny w smaku a woda śmierdzi na kilometr.
Do podmian używam świeżej wody z kranu ale zawsze z uzdatniaczem coby zneutralizować chlor.
No chyba, że wszelkie informacje na temat szkodliwości chloru są nieprawdziwe i przesadzone
Szymijohn napisał(a):Lejąc nawet zimną z kranu, nie będzie szoku dla rybek. W dużej części co najwyżej zastymulujemy rozpoczęcie tarła
Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
piotr3939 napisał(a):zapodac keramzytu na full
asia40 napisał(a):Szymon, ale Ci się fajnie nazwa zmieniła
Sorry za OT
Szymijohn napisał(a):Asiu keramzyt to ceramika tyle, że tańsza
Nie koniecznie najlepsza, ale plasuje się w czołówce.
tropical napisał(a):A nie obawiacie się o szok termiczny przy laniu wody bezpośrednio z kranu?
piotr3939 napisał(a): Nierozumiem jednej rzeczy wciaz. Po co ludzie kombinuja ?
Szymijohn napisał(a):Szukam dajmy na to informacji o zmętnieniu wody a przy okazji dowiaduję się o ceramice i... już wiem co do filtra włożyć. Inaczej dalej co 3 miesiące wymieniałbym na firmową
Szymijohn napisał(a): można kupić np. "zajefajną" ceramikę która rozpadnie się po trzech miesiącach za jedyne 9,99 funciaka brytujskirgo
piotr3939 napisał(a):Aha - do kolegi Tropicala. To nie chodzi o plukanie filtra i wkladow woda chlorowana. To chodzi o to - ze nawet jak umyjesz odstana woda bez chloru - zdatna do picia i dla ryb - to wyplukasz tam cale kolonie bakterii w tym zlozu bo - pomysl logicznie - przeciez ta woda nie zawiera sama w sobie takich bakterii. Poprostu je wyplukasz. Splyna do dziury jak woda w wannie - i beda musialy od nowa sie tam osiedlic. Tyle gwoli wyjasnienia
piotr3939 napisał(a):Zabija - prosta odpowiedz. A jak umyjesz nawet nie chlorowana - to ich nie zabijesz - lecz wypluklasz ze zloza. Tez prosta odpowiedz
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość