victus napisał(a):No to super
za jakiś czas jak znudzi Ci się wymiana czy płukanie waty to załóż sobie gąbkę. Pamiętaj, że im starsze akwarium tym trudniej będzie Ci utrzymać porządek.
Pewnie tak
zastanawiam się czy nie spróbować kiedyś tego pojemnika do połowy wypchać gąbka a na samą górę tylko dać włókninę. A akwarium jeszcze nie takie stare, kilka miesięcy dopiero po restarcie.
-- 8 wrz 2015, o 18:39 --
No i sytuacja u mnie się delikatnie wyjaśniła.
Oczywiście nowy filtr wewnętrzny zainstalowany i zasuwa. Szybko się zapycha ale widać ile w sumie tego syfu wciąga. Sytuację poprawia ale jednak nadal syfek lata w wodzie.
Ale UWAGA! chyba znalazła się przyczyna wszystkich problemów. Otóż zauważyłem że wydajność mojej tetry ex800 mocno spała. Czyszczenie nic nie dało, wydajność po czyszczeniu tak jak przed. Zacząłem kombinować z wkładami itp... bez zmian. Dzisiaj wracam z roboty, tetra nie dość, że wolno działa to dodatkowo buczy jak zapowietrzona.
Potrząsam, szarpie, rozbieram, kombinuje i NIC. Jak dla mnie AWARIA i tyle. Jutro robię przymusowy kurs do Wrocka aby oddać go na reklamacje do Plantici.
Jeśli oddadzą $$$ to wybieram coś innego. Jeśli będzie trzeba czekać to sam nie wiem, akwarium na 2 tygodnie na jałowym turbo 750? jakoś tego nie widzę....
Zastanawiam się jeszcze nad zmianą na:
1) JBL 1501
2) HYDOR PROF. 450
3) Używka Eheim 2228 od świerzaka
Zakładam maksymalny budżet tak do 500zł ...
UPDATE:
zrobiłem test tetry:
przy pustym filtrze aby napełnić wiadro 15L filtr potrzebuje w zaokrągleniu 3 minuty. ( doklądnie 3:10 )
tak więc licząc: w godzinę takich cykli 60min/3min = 20 cykli
20 x 15L = 300 litrów
czyli filtr na pusto ma wydajność 300l/h!!! a nie zapowiadane 690l/h