Dawno nie używałem w swoich aranżacjach korzeni. Zatem postanowiłem, że nowy projekt będzie w stylu Mizube.
Jako podłoża zastosowałem żwirek oraz Amazonie. Zbiornik oświetlać będzie Aquael Leddy Smart 2. Wersja Plant. Swoją drogą, super produkt. Ciekawy design, małe rozmiary, odpowiednia moc i cena. Sercem projektu jest niezastąpiony Eheim Classic 2213. Przy starcie użyłem również bakterii Seachem Stability i rękawiczek Black Magic (produkcja Mosscotton) – fajny gadżet .
Układ składa się z kilku korzeni połączonych za pomocą opasek elektrycznych. Anubiasy przymocowano do korzeni oraz ułożono na podłożu. Anubiasy pochodzą z mojej prywatnej hodowli. Mam do nich spory sentyment . Trzeci plan tworzy Vallisneria spiralis. Dobór roślin nie jest przypadkowy. Jest to prosty w utrzymaniu projekt w stylu Low-tech. Do podmian będzie używana woda z kranu. Nie planuje stosować nawozów w płynie, ani nawożenia CO2. Efekt końcowy jest nieco chaotyczny, ale to już sami ocenicie.
Objętość: 25 x 25 x 25h = 16L
Oświetlenie: Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (9 h)
Nawożenie: ?
CO2: Brak
Podłoże: Żwirek 2-4 mm + ADA Amazonia
Woda: Kran
Filtracja: Eheim 2213 (400 l/h) (Eheim mech, gąbki, ceramika, Seachem matrix carbon)
Flora: Anubias barteri nana, Vallisneria spiralis, Rotala rotundifolia red
Fauna: Neocaridina davidi var. Red
Najszybciej aktualizacje z moich zbiorników możecie zobaczyć na moim akwarystycznym Instagramie:
https://www.instagram.com/Mateusz.Salawa.Aquascaping